Baskı Beton Nedir ?
Günümüzde inşaat teknolojisi farklı otomasyon sistemleri ile gelişme kaydetmektedir. Kalıp sistemleri, dış cephe sistemleri vb. gibi yeni inşaat teknolojileri inşa sürecini oldukça hızlandırmıştır. Baskı kalıp sistemleri de bu teknolojilerden biridir.
Baskı Beton; sahada blok olarak uygulandığı için tek tek döşenmiş taş görüntüsü vermesine karşın, zeminde zamanla oluşabilecek oturmalardan etkilenmez ve aynı yüzey düzgünlüğünü her zaman korur.
Baskı betonda öncelikle zemin iyice etüd edilmeli temizlenmeli ve sıvaya uygun hale getirilmelidir daha sonra sıva yapılır ve baskı malzemesi kalıpları sayesinde baskı (baskılı beton) şeklinde press edilir. Serilmiş betonun su tahliyesi bittiğinde, 3 kilogram yüzey sertleştirici serpilerek malzemenin yayılması sağlanır. Baskılama bölümü geldiğinde 0,100 kg / m2 kalıp ayırıcı ve renklendirici serpilir. Uygun göründüğünde basınçlı su ile yıkanarak LSS baskı beton cilası 0.200 gr / m2 sürülür. Uygulanacak alanın kullanım amacına göre sıkıştırılmış dolgu malzemesi ile hazırlanacak altyapı üzerine; yaklaşık 8 cm kesit kalınlığında 350 dozlu ve özel katkı maddeleri içeren beton karışımın dökülmesi ile uygulama başlar.
Renkli Yüzey Sertleştirici (Csh) : Vibre edilen, tamponlanan, mastarlanan ve malası yapılan betonun, su kanaması bitene kadar beklenir. Yüzeye serpilen renkte CSH serpilir, m2 ve mala çekilerek düzgün yüzey elde edilir. Hava şartlarına bağlı olarak bir süre beklenir.
Model Baskısı : Betonun CSH absorbesi ve istenilen plastikliği kazanmasından sonra yüzeye kalıp ayırıcı ve Antik Etki Tozu (RA: Release Agent and Antique Effect Powder) serpilerek seçilen desendeki plastik kalıp setleri ile baskılanır.
Yıkama Ve Yüzey İşlemleri; Baskılama işleminden yaklaşık 24 – 36 saat sonra RA, antik etki tercihine göre su ile yıkanarak yüzeyden temizlenir. Yıkama işlemi sonrası yüzey aşınma mukavemetlerini yağ, petrol ürünleri, deniz suyu vb. etkenlere karşı direncini artıran, LSS tatbik edilerek uygulama tamamlanır.
Baskı Beton Nasıl Yapılır ?
Çimento esaslı, kuvars agregalı, aşınma ve tozumaya karşı yüksek dirençli renkli baskı beton yüzey sertleştiricidir. Taze beton üzerine monolitik olarak kullanılır.
Kullanım Alanları
İç ve dış yüzeylerde,
Tüm beton yüzeylerde, her türlü zemin, kaldırım, yürüme ve araç yolları üzerinde kullanılabilir.
Avantajları
Baskı beton, kullanılan beton yüzeyin dayanımını arttırır, tozumayı önler.
Renkli ve dekoratif bir yüzey oluşturur, estetiktir.
Uygulandığı beton yüzeyinin emiciliğini azaltır.
Betonda donma-çözünme sonucunda ortaya çıkan pullanmayı önler.
Uygulama Yöntemi
Yüzey Hazırlığı
Taze beton dökülmüş betonun yüzeyinde oluşan sulanmanın kaybolması beklenmelidir.
Uygulama
Beton yüzey üzerindeki sulanma kaybolduktan sonra renkli FH STAMP ortalama 4-5 kg/m² olacak şekilde serpme yöntemi ile yüzeye uygulanır. Özel çelik mala ile yüzeye yedirilerek perdahlanır. Renklendirme işlemi tamamlandıktan sonra, beton suyunu bir miktar daha çekerek, plastik kıvama gelene kadar beklenir. FH RELEASE AGENT antik etki verici renkli toz, 200 g/m² olacak ve tüm yüzeyi kaplayacak şekilde ince bir tabaka halinde yayılır. FH RELEASE AGENT yayıldıktan sonra poliüretan esaslı, dekoratif beton baskı kalıpları, birbiri ardına boşluk kalmayacak şekilde beton yüzeye yerleştirilerek, pounder adı verilen alet ile vurulmak suretiyle, kalıp yüzeyindeki desenler, beton yüzeye çıkartılır ve tüm yüzeyin dokuması tamamlanır. Betonun prizini alması için, 1-2 gün bekledikten sonra, yüzeydeki FH RELEASE AGENT önce süpürülür, sonra basınçlı su ile istenilen etki ve görüntü elde edilene kadar yıkanarak temizlenir. FH RELEASE AGENT’ın bir kısmı yüzeydeki doku aralarında ve derzlerde kalarak antik ve doğal bir dekoratif etki elde edilir. Derzler 1-3 gün içerisinde kesilmelidir. Yıkanan yüzey kuruduktan sonra FH SHINER, özel püskürtme tezhizatı veya rulo ile 300-400 g/m² olacak şekilde iki kat uygulanarak işlem tamamlanır. Bu işlem ile yüzey renkleri korunur ve asit, baz, solvent, çeşitli kimyasallar ve UV ışınlarına karşı daha koruyucu bir yüzey elde edilir.
Son Yorumlar